Eğitimde güncel problemleri tartıştık
Çayırova Anadolu İmam Hatip Lisesinin; Çayırova Belediyesi, Çayırova Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mimar ve Mühendisler Grubu ile ortaklaşa düzenlediği ‘’Eğitimin Güncel Meseleleri’’ konulu paneli 22.06.2015 saat 11.00’de Çayırova Belediyesi Kültür Salonu’nda büyük bir katılımla gerçekleştirildi.
Hasan Uyar tarafından açılış ve Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan tarafından selamlama konuşması ile başlayan panelin moderatörlüğünü İstanbul Dersaadet Kültür Platformu Başkanı Mehmet Kamil Berse yaptı. Programa, Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Müh. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Arslan konuşmacı olarak katıldılar.
İlk konuşmacı olarak konuşan Prof. Dr. Ali Osman Öncel, duvarsız okul kavramsallaştırmasından hareket ederek bugünün dünyasında yerel değil küresel düşünmek gerektiğini söyledi. Üniversitelerin sektör temsilcileriyle işbirliği yapmalarının gerekli olduğunu vurgulayarak, üniversite ile sektör arasında kopma olması durumunda eğitimin niteliğinin de sorunlu olacağını belirten Öncel, MIT ve Stanford gibi büyük üniversitelerinin video kayıtlı eğitime geçtiğinin örneklerini vererek multidisipliner çalışmaları yoğunlaştırmak gerektiğine dikkat çekti.
İkinci olarak konuşan Doç. Dr. Ali Arslan da; kurumsal kalitenin arttırılması için kurum-çalışan işbirliğine dikkat çekti. Çalışanların amaç ve hedef birliği içinde, ortak akıl ile çalışmaların arttırılması gerektiğini söyleyen Arslan, herkesin hedefinin farklı olduğu bir kurumda verimlilikten bahsedilemeyeceğini söyledi. Arslan, vizyon ve misyon çalışmalarının sadece kağıt üzerinde kalmaması gerektiğinin altını çizerek, başta amir pozisyonunda olanlar ile tüm çalışanların hedef birliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini ve okullarda başarının arttırılması için tüm çalışanların karar alma ve çözüm üretme süreçlerinde aktif olarak rol alması gerektiği ifade etti.
Prof. Dr. Recep Öztürk ise PİSA 2012 istatistikleri çerçevesinde Türkiye’de eğitimin serencamıyla ilgili bilgiler verdi. Türkiye de okullar arası farklılıkların % 70’lerde,bölgeler arası farkın ise % 40’larda olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu açığın kapatılması için çaba gösterilmesi gerektiğine işaret ederek başarılı rol model eğitimcilere ihtiyaç olduğunu söyledi ve bu başarılı kimselerden örnekler verdi.
Panelin son konuşmacısı olarak söz alan Prof. Dr. Nazif Gürdoğan ise, “Dünyanın bugün aldığı şekil itibariyle artık küre olmaktan çıktığını ve ‘kare dünya’’ ile karşı karşıya olduğumuzu belirterek kare dünyanın mesafeleri ortadan kaldırdığını ve dünyayı adeta bir AVM’ye çevirdiğini söyledi. Gürdoğan, böyle bir dünyada dünde kalmanın, hep kendini tekrar etmenin ve çağı iyi okuyamamanın ciddi olumsuz sonuçları olacağını belirtti. Bilginin oldukça hızlı aktığı bir zaman diliminde yerel kalmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Gürdoğan ‘’Arının bal yapabilmesi için kovanın dışına çıkması gerekir’’diyerek dünyayı tanımamız gerektiğini vurguladı. Öğrencilerimizi bugünkü dünyanın şartlarına göre şekillendirmek gerektiğini ifade eden Gürfoğan, yabancı dil öğrenmenin elzem olduğunu vurguladı ve Mevlana-Yunus çizgisine de dikkat çekerek güzellikle mücehhez olanların güzellik üreteceklerine söyledi.
Panel, moderatörü Mehmet Kamil Berse’nin Türkçemizin güzel kullanılması, kültürlü ve şehirli öğrenciler yetiştirilmesi noktasında öğretmenlere yaptığı hususi tavsiyeler ve karşılıklı soru-cevaplarla sona erdi.
Panelden sonra Şehit Er Mücahit Okur Anadolu İmam-Hatip Lisesini okul müdürü Zafer Aslan ve öğretmenler ile birlikte ziyaret eden konuşmacılar, hem başarılı bir organizasyon düzenleyerek Çayırovadaki öğretmenlerin bir araya getirilmesinden hem de okuldaki başarılı çalışmalardan dolayı okulun yönetici ve çalışanlarını tebrik ettiler. Her katı edebiyat ve matematik gibi ayrı bir bilim dalına ve her sınıfın tarihimizde önemli yeri olan bir mütefekkirimize tahsis edilerek özel düzenlemeler yapıldığını gören; aynı zamanda okulun Arapça yarışmasında da okulun Türkiye birincisi olduğunu öğrendiklerinde başarılı çalışmalardan dolayı çok memnun kaldılar ve mütefekkirlere tahsis edilmiş sınıflar önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.
İletişim
aliarslan@sakarya.edu.tr+90 (264) 295 61 53
Sosyal Hesaplar